tisdag 17 juli 2012

Hajattack och ätstörningar

I rask takt har jag läst två ungdomsböcker som min dotter hade hemma:

Som Zlatan fast bättre av Niclas Christoffer handlar om femtonåriga Simon som drömmer om att bli världens bästa fotbollsspelare. När han kommer in på fotbollsgymnasiet i Malmö går något fel. Tränarens ord om att han borde gå ner några kilo i vikt triggar Simon till att börja svälta sig själv och det som börjar med några kilon utvecklas snart till en kamp för livet. En ack så viktig bok!

Soul surfer av Bethany  Hamilton är min dotters favoritbok. Här är hennes beskrivning av boken:

Som 13-åring fick Bethany Hamilton sin ena arm avbiten av en haj. Soul surfer är hennes egna berättelse om olyckan och livet efter.       

Boken är en sann berättelse om en trettonårig flicka som heter Bethany Hamilton. Hon bor tillsammans med sin mamma, pappa och två äldre bröder på Hawaii.

Bethany surfar och är väldigt bra på det hon gör, hon tränar och vinner tävlingar. Skolarbetet gör hon hemma, så att hon själv kan bestämma sitt schema och hinna med att surfa så mycket som möjligt (alltså en så kallad hemskola).

Men en hemsk olycka kom att förändra hennes vardag. Det var Halloweenmorgon och hon och hennes bästa kompis Alana, och två till, låg på sina brädor och väntade in en bra våg. Bethany hade sin vänstra hand i det varma vattnet, då det plötsligt dök upp en grå skugga vid hennes sida. Sekunden efter hade vattnet kring henne färgats rött. Bethany hade blivit attackerad av en fyra och en halv meters tigerhaj och någon vänsterarm fanns nu inte kvar.

Efter olyckan har press, tv-intervjuer och mycket resande blivit vardag för Bethany. Hon är tillbaka i vattnet som professionell surfare, trots att hon bara har en arm!

Bethany är troende och hon reser runt och mycket och berättar sin historia för andra människor och hur mycket hennes tro på Gud har hjälpt henne tillbaka.

Den här boken är nog den bästa bok jag har läst, jag blev fast. Och det är riktigt ovanligt att jag, som avskyr att läsa, blir det!

Jag gillar det sätt som hon skriver på och att hon skriver så att man förstår. Jag har alltid varit rädd för att jag ska bli attackerad av en haj eller liknande. Efter att jag läst den här boken, så har jag insett att även om man förlorar en arm eller någon annan kroppsdel, så kan man ändå bli det man drömt om. Bara man kämpar och inte ger upp.

Soul Surfer får som betyg av mig: 5/5 surfingbrädor!

Lär mer om Bethany Hamilton på: www.bethanyhamilton.com
Soul surfer har filmatiserats och hade premiär på svenska biografer i januari 2012.

Inga kommentarer: