torsdag 6 december 2012

Jag lever, pappa

Vissa dagar och händelser finns för evigt kvar i minnet; Palmemordet, 11 september, Anna Lindhs knivöverfall, tsunamin och, inte minst, Utöya 22 juli 2011. Jag kan exakt redogöra för vad jag gjorde under varje uppräknad händelse.

Den 22 juli 2011 befann jag mig på Gothia cup i Göteborg med min familj eftersom en av mina döttrar deltog i turneringen. Det blev en konstig eftermiddag/kväll, alla människor var som förlamade. Vi bosatte oss framför tv:n hos familjen vi bodde hos och förfasade oss över vad vi såg. Det var ofattbart.

Siri Marie Seim Sönsteile var med på Utöya och överlevde. Hon har nu skrivit en bok (Jag lever, pappa : Utøya 22 juli 2011 - dagen som förändrade oss) tillsammans med sin far, Erik Sönsteile. De beskriver växelvis sina upplevelser av vad som hände. Siri springer för sitt liv på Utöya medan en man iklädd polisuniform under sjuttio minuter skjuter besinningslöst så många ungdomar han kan. På fastlandet får Siris pappa Erik veta vad som hänt och han slits mellan hopp och förtvivlan innan han får tag på Siri.

Inga kommentarer: