tisdag 7 april 2009

Fler ljudbokstips + ett dvd-tipsKronprinsessan av Hanne Vibeke Holst utspelar sig i politikens värld i 2000-talets Danmark.

Charlotte Damgaard, en hängiven miljöaktivist, erbjuds posten som miljöminister i den socialdemokratiska regeringen. Hon accepterar erbjudandet och får erfara både maktens sötma och avigsidor.

Hur är det möjligt att balansera en så tidskrävande karriär med livet som hustru och småbarnsmamma?

Kronprinsessan är väldigt intressant och spännande, jag lyssnade på den med nöje. Den ger en inblick i politikens värld bakom den fina fasaden.

Läs även uppföljaren Kungamordet, som rör sig i samma kretsar men genom en annan huvudpersons ögon. Jag rekommenderar att de läses i ordning.
Politikerhustrun Linda Lykke Jacobsen är berättarrösten i Kungamordet.

Hon är gift med finansminister Gert Jacobsen, som utåt sett är en charmig man i sina bästa år. Inom hemmets fyra väggar är han dock mycket våldsbenägen och hans hustru är det självklara offret.

Boken är oerhört välskriven och mycket spännande. Läsaren/lyssnaren sugs in i berättelsen direkt och den är omöjlig att släppa. Jag kan varmt rekommendera både Kronprinsessan och Kungamordet.


Kungamordet är även filmatiserad och sändes i fyra delar i svt 2008. Nu finns den även på dvd. I filmen Kungamordet får vi följa Linda Jacobsson som sedan 30 år tillbaka är gift med den socialdemokratiske finansministern Gert Jacobsson.

Utåt sett är Gert Jacobsson en charmig och viljestark politiker som går hem hos de flesta, både unga och gamla. Inom hemmets fyra väggar är han en tyrann. Linda Jacobsson har tigit och lidit i många år men slutligen får hon sin hämnd.

I rollerna ser vi bland andra Reine Brynolfsson, Marie Richardson, Alexandra Rapaport och Suzanne Reuter.

Böckern Kronprinsessan och uppföljaren Kungamordet av Hanne Vibeke Holst från Danmark är bland de bästa böcker jag läst.

Filmatiseringen av den senare boken är omarbetad till svenska förhållanden och förkortad, men den är ändå väldigt bra.

Inga kommentarer: