torsdag 21 maj 2009

Så blir du en god hustru...

En av mina favoritfilmer är Mona Lisas leende med underbara Julia Roberts i huvudrollen.

Den utspelar sig i USA på 50-talet, då det var sällsynt att kvinnor utbildade sig och gjorde karriär inom arbetslivet. Kvinnor skulle i stället gifta sig och ta hand om man och barn.

Julia Roberts spelar Cathrine som är lärare i konsthistoria på ett college för flickor.

Hon undervisar intelligenta unga tjejer, men blir väldigt besviken och arg då hon märker att deras enda mål i livet verkar vara att skaffa en make och bli hemmafru på heltid. Hon gör allt för att ändra deras synsätt.

Klart sevärd film! Hemskt att kvinnor, åtminstone förr, betraktades som mindre intelligenta och med endast en uppgift i livet, nämligen att ta hand om sin hårt arbetande make...

För att fortsätta på samma ämne kan jag inte låta bli att citera ett antal råd om hur man ska vara en god hustru, hämtat ur en amerikansk hushållsbok från 50-talet:

1) Ha middagen färdig.
Planera ingredienserna redan kvällen före så att du är säker på att rätten blir lyckad och att allt blir klart i tid tills din man kommer hem.

2) Fräscha upp dig.
Vila i 15 min så att du ser fräsch ut när du tar emot din man. Förbättra din makeup och sätt upp håret med ett band.

3) Städa undan i huset.
Ta en sista runda genom rummen och plocka undan skolböcker, leksaker och papper. Torka av borden med en trasa.

4) Tänd en brasa i öppna spisen.
När det är kallt under vintern bör du tända en brasa som din make kan koppla av framför.

5) Eliminera alla oljud.
Vid din mans hemkomst ska tvättmaskinen och dammsugaren vara avstängda. Säg till era barn att hålla sig tysta och lugna.

6) Ha ett vänligt bemötande.
Ge din man ett stort leende och visa att du är glad att se honom. Låt honom prata innan de gör det, för det han har att säga är viktigare.

7) Låt kvällen bli hans.
Klaga inte när han kommer hem sent eller äter middag på en restaurang utan dig. Försök i stället för stå vilket pressat tidsschema han har.

8) Skapa en lugna atmosfär.
Se till att ert hem blir en bra plats för avkoppling, så att din man får en chans att återhämta sig psykiskt.

9) Gör det bekvämt.
Låt honom sjunka ner i en skön fåtölj eller lägga sig i sovrummet. Ha en kall eller varm drink redo, rätta till hans kudde och erbjud dig att ta av honom skorna. Prata med en mjuk och behaglig röst.

10) Var inte frågvis.
Ställ inga frågor om vad han har gjort under dagen. Kom ihåg att han är husets herre och alltid för sitt bästa för att vara rättvis och ärlig. Du har ingen rätt att ifrågasätta honom.

Källa: Housekeeping Monthly, 13 maj 1955.

Ja, vad säger man... Tror inte det är många punkter som jag lever upp till i alla fall! :-))

Inga kommentarer: