söndag 5 juli 2009

Lost in Austen

Jag lovade i mitt allra första blogginlägg att återkomma med en längre text om Jane Austen. Här kommer den nu:

Vad skulle du göra om Elisabeth Bennet ur Jane Austens roman Stolthet och fördom plötsligt stod i ditt badrum och ville byta liv med dig?

Detta är precis vad som händer i tv-serien Lost in Austen som visades på SVT i januari 2009. Serien baseras på romanen Stolthet och fördom och är ett tidsresedrama där vi får stifta bekantskap med Amanda Price, en tuff London-tjej på 2000-talet, som oförberedd kastas in i romanens 1800-tal.

Ganska kul idé faktiskt men troligen skulle Jane Austen vända sig i sin grav om hon såg den. Lost in Austen ska även bli Hollywoodfilm med Sam Mendes som producent.

Stolthet och fördom är min absoluta favoritroman. Jag köpte den på en bokrea för många år sedan och exemplaret är nu mycket tummat av många omläsningar. Nästa gång ska jag läsa den på originalspråket engelska som omväxling.

Kärlek är det genomgående temat i alla Austens romaner och hon beskriver träffsäkert 1800-talets vett och etikett gällande uppvaktning.

Fyra romaner hann publiceras innan Jane Austen dog år 1817, endast 42 år gammal (Förnuft och känsla, Stolthet och fördom, Mansfield Park och Emma). Ytterligare två gavs ut strax efter hennes död (Northanger Abbey och Övertalning).

Alla dessa böcker är filmatiserade med gott resultat. Även Jane Austens liv har skildrats på filmduken med titeln En ung Jane Austen.

Både Emma och Stolthet och fördom är filmatiserade i två versioner, dels som tv-serier och dels som långfilmer. Båda versionerna är bra men personligen tycker jag bäst om tv-serierna som är mer detaljerade och omfattande.

Kan du som jag inte få nog av kostymfilmer om 1800-talet kan jag också varmt rekommendera tv-serien Cranford som visades i svt i januari 2009. Inte Jane Austen men mycket underhållande ändå.

Om du ännu inte har upptäckt Jane Austens böcker så är det nu hög tid och jag hoppas att jag har lyckats väcka ditt intresse. Mycket nöje!

Foto ur filmen Stolthet och fördom (2005) med Keira Knightley och Matthew Macfadyen i rollerna som Elizabeth Bennet och Mr Darcy.

1 kommentar:

No Name sa...

Testar att kommentera...