torsdag 18 februari 2010

Shoo len av Douglas Foley

På Bok- och biblioteksmässan i Göteborg hösten 2009 lyssnade jag till författaren Douglas Foley som berättade om sin nya ungdomsroman Shoo len. Jag tänkte direkt att den måste jag läsa och äntligen har det blivit av.

Shoo len utspelar sig i en Stockholmsförort i nutid och skildrar vardagen för ett antal ungdomar i högstadieåldern. De går på en sliten skola där vandalisering är mer regel än undantag.

Huvudpersonen Karim och kompisarna Sebbe och Metin har sedan de börjat umgås med Gabi hamnat lite snett och känner sig tvingade att hänga med honom på mer eller mindre lagliga aktiviteter.

När de en kväll är med och överfaller och rånar en kvinna tycker Karim att det får vara nog. Han vill inte vara med längre. Senare visar det sig att den överfallna kvinnan är mamma till Nikoo den nya tjejen som Karim är kär i…

När jag läste boken kunde jag inte låta bli att undra om det verkligen är så här hemskt på högstadiet på vissa skolor och för vissa ungdomar? Vilket språk de tilltalar varandra med till exempel! Vad händer med samhället när dessa ungdomar växer upp? Låter väl som en moraltant nu, men hemskt är det.

Inga kommentarer: