torsdag 4 februari 2010

Levande bränd av Souad

En ung kvinnas berättelse om hur hon överlever ett hedersmord.

Detta är en gripande och skrämmande sannhistoria om en ung kvinna från Västbanken, hon kallar sig Souad, som överlever ett försök till hedersmord, utfört av en släkting.

Kvinnor behandlas sämre än djur där Souad kommer ifrån och det enda som kan förbättra tillvaron för Souad är att hon blir bortgift.

Souad förälskar sig i grannpojken och han lovar att de ska gifta sig. När Souad blir gravid lämnar han henne och hon är nu en skam för sin familj.

En släkting får i uppdrag att döda Souad. Han häller bensin över henne och tänder på. Mot alla odds överlever Souad och hamnar svårt bränd på sjukhus.

En hjälparbetare hittar Souad på sjukhuset, där hon också fött sitt barn. Hjälparbetaren förflyttar Souad till Europa och där får hon hjälp med sina förfärliga brännskador.

Souad skriver att hon hoppas att denna bok ska spridas över världen, särskilt till Västbanken, eftersom hon är en av få som överlevt ett försök till hedersmord och att det är ett ämne som är mer eller mindre tabubelagt att prata om.

Jag lyssnade på boken med stort intresse och med fasa. Det mest skrämmande är att hedersmord fortfarande utförs, inte bara i små byar långt borta i andra delar av världen, utan även i Sverige. Alla minns väl Fadime och Pela?

Bokens speltid är 7,5 timmar och uppläsare är Louise Raeder.

Inga kommentarer: