måndag 9 april 2012

Missa inte Niceville!

En bok som ni inte får missa är Niceville av Kathryn Stocket!! När filmen med samma namn kom ut ganska nyss lånade jag boken för att först läsa den. Boken var mycket bra och filmen likaså. Som alltid blir handlingen lite ändras och förkortad när den skrivs om för film, men jag tycker att de har lyckats väldigt bra med filmen. Vi såg den hela familjen och även barnen tyckte den var bra, den väckte många frågor hos dem om rasism bland annat.

I korta drag handlar Niceville om amerikanska Mississippi under 1960-talet, då de flesta välbärgade vita familjer höll sig med svarta hembiträden (pigor/slavar). Hembiträdena var ofta många år hos samma familj vars barn de uppfostrade.

Skeeter Phelan, en ung vit kvinna med journalistambitioner, bestämmer sig för att skriva om förhållandet mellan svarta och vita från de svartas "point of view". Hon försöker få flera hembiträden att ställa upp på att berätta om sitt liv hos de vita familjerna, men det visar sig vara en svår uppgift att få dem att ställa upp.

Till slut lyckas hon med hjälp att Abileen och Minny, två hembiträden, att skriva om cirka ett dussin kvinnors liv och det utmynnar i en bok som förändrar livet för alla inblandade.

Läs boken först och se sedan filmen!

Inga kommentarer: